Pytanie na Śniadanie

Młode pędy iglaków i ich właściwości zdrowotne

KONFITURA ŚWIERKOWA 

  • 100 g młodych pędów świerku  
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • kilka łyżek wody 

Pędy opłukać i posiekać drobno. 

Przełożyć do rondelka, dusić z dodatkiem wody i soku z cytryny aż zmiękną. 

Przestudzić, następnie zblendować. 

Dodać cukier, podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się cukru. 

Gotować aż masa zgęstnieje i ściemnieje, dbając o mieszanie „od dna”. 

Przełożyć do czystego wyparzonego słoiczka i zamknąć „na ciepło”. 

Po otwarciu przechowywać w lodówce. 


PESTO Z MŁODYCH PĘDÓW IGLAKÓW 

  • 1 szklanka drobno pokrojonych pędów sosny, świerku lub modrzewia 
  • 2 szklanki posiekanego ziela gwiazdnicy 
  • 2 szklanki posiekanych liści babki 
  • 1/2 szklanki prażonych pestek dyni 
  • 1/4 szklanki prażonych nasion słonecznika 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 6 łyżek octu jabłkowego 
  • Kilka gałązek świeżego tymianku  
  • 2 ząbki czosnku do smaku 
  • Sól do smaku 

Zioła czyścimy i kroimy drobno. 

Nasiona prażymy i studzimy. 

Tymianek obskubujemy od łodygi. 

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera (lub przy użyciu blendera ręcznego) miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. 

Jeśli pesto jest zbyt gęste dodajemy po łyżce wody oraz oliwy, stale miksując. 

Pesto przekładamy do czystego wyparzonego słoiczka. 

Powierzchnie pesto zalewamy oliwą by wydłużyć czas przechowywania. 

Więcej na ten temat